LED: Wat kiest u?…. Retrofit of “the real deal” DEEL 2

In mijn vorige blog ben ik uitgebreid ingegaan op LED retrofit oplossingen. Nu gaan we het hebben over “The real deal” LED verlichting:

Wat bedoel je eigenlijk met “The real deal” LED verlichting:

Daarmee bedoel ik alle verlichting armaturen die volledig geproduceerd zijn om een LED module optimaal te kunnen laten functioneren.

Je kunt hierbij denken aan downlighters, ledpanelen die in de verschillende systeemplafonds te verwerken zijn, staande lampen, floodlights, highbays, lichtlijnen, enz.

Voordelen:

Deze armaturen zijn zo samengesteld dat de verschillende onderdelen van zo’n armatuur op elkaar zijn afgestemd. Bij een “retrofit” LED Lichtbron hebben we altijd te maken met een “gast armatuur” waarin de LED lichtbron verwerkt wordt. Bij een “real deal” LED armatuur wordt ervoor gezorgd dat de lichtuitstraling is afgestemd op de ombouw. Ook kan er voor een goede warmteafvoer worden gezorgd zodat de junction temperature van de halfgeleider, lees LED, niet wordt overschreden. Dit laatste zorgt er weer voor dat de levensduur van de LED gewaarborgd wordt. Er zijn LED armaturen te koop die met gemak gemiddeld 25 jaar meegaan en 10 jaar volledige garantie hebben. Maar ach, ………lees nadelen.

Nadelen:

Eigenlijk zijn er geen directe nadelen te noemen voor the real deal, behalve dat de aanschafprijs over het algemeen hoger zal liggen als die van retrofit oplossingen.

Helaas is het zo dat er enorm veel minder goede tot zéér slechte LED armaturen te koop zijn in de markt. Deze mindere of slechte kwaliteit kan een aantal oorzaken hebben. De verwerkte LED’s zijn van mindere kwaliteit, de driver (transformator) is inferieur, de warmteafvoer van de LED’s is slecht of er wordt willens en wetens door een fabrikant gerommeld met een te hoge stroomsterkte waardoor het armatuur meer licht afgeeft is, maar ook eerder “uitgebrand” is. Dit zien wij ook in de “retrofitmarkt”. Ook voor de “real deal LED armaturen” geldt: laat u goed informeren door de onafhankelijke specialisten in de markt.

Hollands Boeren verstand:

Er is een indicatie te noemen of je te maken hebt met een “fatsoenlijk” LED armatuur,…te weten; de garantie die op de armaturen gegeven wordt. Als de fabrikant meldt dat het armatuur 50.000 uur meegaat mag u als eindgebruiker verwachten dat u toch minimaal 5 jaar (volledige,…. en geen beperkte) garantie krijgt. Er zitten tenslotte 8.760 uren in een jaar, dat betekent dat je in feite voor 43.800 uur garantie krijgt indien het armatuur dag en nacht zou branden.

Gemiddeld hebben bedrijven 260 dagen per jaar 10 uur per dag het licht branden. Dat betekent dat het licht 2600 uur per jaar brandt. Ben je 5 jaar verder, heeft het lampje 13.000 gebrand. Ben je 19,2 jaar verder zou het LED lampje zijn opgebrand. Dan mag een fabrikant toch wel minimaal 5 jaar garantie geven als hij in zijn product gelooft???

Belangrijke kanttekening die er bij de garantie gezet moet worden; “waar krijgt u precies garantie op”? Als u bijvoorbeeld garantie krijgt op levensduur, dan heb je daar niet zo veel aan. Dat zou namelijk betekenen dat het LED armatuur bijvoorbeeld op nog maar 10% van zijn initiële lichtvermogen zou kunnen branden. Het armatuur werkt nog wel…… maar u heeft er niets meer aan!

Andere indicator, als de prijs te mooi is om waar te zijn……… dan is dit ook zo!

Concluderend:

Er zijn fantastische oplossingen te koop in LED armaturen land. Zet voor jezelf op een rijtje wat je verwacht van de ledverlichting, je kan hierbij denken aan lichtkleur, de door jou verwachte levensduur, lichtsterkte, terugverdientijd, total cost of ownership, welke garantie verwacht ik van de fabrikant, enz.

Laat je informeren door onafhankelijke specialisten, zij kennen de markt en zijn valkuilen en kunnen op basis van steekhoudende argumenten beargumenteren waarom u juist dat armatuur zou moeten aanschaffen.

Video's