LED: Wat kiest u?…. Retrofit of “the real deal”

Allereerst, wat bedoel ik met retrofit?

Retrofit zijn voor mij alle LED lichtbronnen die één op één “conventionele” lichtbronnen vervangen. Dus,…… u heeft een 35 Watt halogeenlampje in een spot zitten die u één op één vervangt voor een 7 watt LED lampje. Ander voorbeeld…. U heeft een 58 Watt TL buis die u vervangt voor een 34 Watt “Led buis” zonder dat u het voorschakelapparaat van het TL armatuur hoeft te vervangen voor een driver voor de “LED-buis” ….dat is wat mij betreft retrofit.

Voordelen Retrofit:

Je hoeft geen nieuw armatuur te kopen. Je haalt de “oude:” verlichtingsbron eruit en draait, klikt of duwt er een LED variant in en….. het werkt!!

Je gaat dus van 35 Watt naar 7 Watt …..WOW da’s 80% besparing!! KLOPT!!!!

Nadelen Retrofit:

Er zit wel een klein addertje onder het gras,…. en dat addertje heet …. thermische belasting. Een Light Emitting Diode kan wel 130.000 uur meegaan. Je moet er echter wel voor zorgen dat de zgn. junction temperature in de halfgeleider, lees LED, snel en voldoende wordt afgevoerd. Blijft de junction temperature van deze halfgeleider koeler dan de kritische temperatuur, rond 70 graden Celsius, dan gaat hij lang mee. Daarvoor moet een led zijn warmte afvoeren naar bijvoorbeeld naar het materiaal waarop hij is bevestigd.

Probleem:

Welnu dat is dan ook direct het grote probleem bij retrofit modellen. In de retrofit LEDlamp is (te) weinig plaats voor een koellichaam dat voor voldoende afvoer van de warmte kan zorgen. Ook moet de “driver”, zeg maar transformator die ervoor zorgt dat de LED’s worden voorzien van de juiste hoeveelheid stroomsterkte in de lamp worden geplaatst. Deze driver wordt warm, en dat is nu juist iets dat het LED-je niet fijn vindt. Gevolg van het warmer worden van de LED… de levensduur gaat (hard) achteruit. VOORBEELDEN!!!!! hoor ik jullie roepen,…. oké, oké!!

Voorbeeld:

Stel…. De fabrikant heeft echt prima LED’s verwerkt in een lichtbron, deze gaan een goede warmteafvoer 50.000 uur mee. ECHTER de warmteafvoer is in deze lichtbron is beroerd en gaat dus nog “maar” 25.000 uur mee. (2,85 jaar continue brandtijd)

We hebben het dan bijvoorbeeld over de top van de retrofit GU-10 halogeenlamp vervangers.

Helaas is het zo dat veel, en dan bedoel ik dus ook echt veel, van dit soort lampjes een veel kortere levensduur hebben. Ik heb het dan over 1000-6000 uur.

Dat komt doordat er LED’s worden verwerkt die veel meer stroom nodig hebben om een fatsoenlijke lichtsterkte te bereiken. Deze LED’s zijn letterlijk veel eerder ”uitgeput”

Als je er dan ook nog rekening mee houdt dat de lumenoutput van de LED’s snel terugloopt naar 70% van de initiële lichtsterkte adviseer ik…. Bezint eer ge begint!

Maarehhh…. Je schrijft net dat een goed exemplaar 2,85 jaar continue brandt da’s toch best lang?

Ter vergelijking een fatsoenlijke Gu10 halogeen lamp 35 Watt gaat 2000 uur mee en kost zo’n € 2,25. Een redelijke GU10 LED lamp gaat 25.000 uur mee en kost € 25,-

Even rekenen… 2.000 uur tegen 25.000 uur is 12,5. 12,5 x € 2,25= € 28,13 dat scheelt je dus € 3,13 in de volledige levensduur en je bespaart 80% op je energiekosten ……………. DIT IS DUS OFFICIEEL INTERESSANT!! Houd er wel rekening mee dat de lichtsterkte van de LED lamp in zijn levensduur terugloopt naar 70%.

Het hoeft verder geen betoog dat je een “slechte” variant die bijvoorbeeld 4000 uur meegaat en toch nog zo’n € 10,- kost beter in het schap kan laten liggen.

Laat je goed informeren over wat wel en geen “goede” (retrofit) LED lampen zijn door een onafhankelijk specialist.

Sinds 1 september 2016 is het produceren en importeren van halogeenverlichting verboden in de EU. Op termijn kan u dus helemaal geen halogeenverlichting meer aanschaffen……

The real deal LED verlichting:

Voor veel lichtoplossingen bestaat er simpelweg geen goede oplossing met retrofit LED lichtbronnen en zal er moeten worden gekeken naar LED armaturen

In mijn volgende blog ga ik verder in op “the real deal” in led verlichting

Video's